24 mei 2014

Patroon ronde onderzetters

Het staat al een tijdje op mijn to-do lijstje, dus zoals beloofd hier dan eindelijk het patroon van de ronde onderzettertjes.Ik heb de onderzetters gehaakt met Drops Paris garen en haaknaald 4.


Maak een magische ring en haak twee lossen.

Haak 13 stokjes in de ring en sluit af door middel van een half vaste in het eerste stokje waarmee je begonnen bent.

Haak twee lossen en haak vervolgens twee stokjes in ieder stokje van de vorige toer. (Ik begin met de eerste twee stokjes in dezelfde steek te haken als waar mijn twee lossen in zitten.) Sluit deze toer af door middel van een half vaste in het eerste stokje waarmee je begonnen bent. (Doordat ik mijn eerste twee stokjes in dezelfde steek haak als weer je twee lossen beginnen moet je deze op het eind natuurlijk niet ook nog eens voorzien van twee stokjes, want anders ga je ongewenst meerderen. ;))Haak twee lossen. Haak dan twee stokjes in het eerste stokje van de vorige toer (Weer in het stokje waar ook je twee beginlossen zitten. Dit doe je bij iedere nieuwe toer.) en één stokje in de volgende steek. Dit heerhaal je totdat je rondom bent en sluit weer af met een half vaste in het eerste stokje waarmee je begonnen bent.

Haak één losse. Haak twee vast in hetzelfde stokje en één vaste in de volgende twee stokjes. Herhaal dit totdat je rondom bent en sluit af door middel van een half vaste in de eerste vaste waarmee je begonnen bent en hecht af.
Et voila je eerste onderzetter is klaar! :) 


6 opmerkingen:

 1. Ik gebruik haaknaald 3, dus daarom moet ik extra toeren haken om op ongeveer dezelfde maat uit te komen.Hoe moet ik na de laatste toer verder?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Els, Je kan natuurlijk zo verder als je zou willen. Je kan met schulpjes werken of nog een wat strakkere rand maken. Lastig de toer voor je uit te schrijven, omdat je een andere maat naald ed gebruikt. Ik zou wat uitproberen en aan de hand daarvan kijken of je meer moet meerdere of juist minder. Liefs Caroline

   Verwijderen
 2. Hoi ik heb een vraagje, ik ben zelf een beginnende haakster en probeer deze uitleg te volgen. Alleen kom ik er zelf niet uit bij de laatste toer. Hoe moet je 1 vaste in 2 stokjes haken? Ik kan ook geen uitleg vinden op YouTube. Ik vind deze onderzetters juist zo leuk door de laaste toer. Groetjes sharon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Sharon, ik ben net begonnen met de onderzetters maar er wordt bedoeld: 2 vasten in 1 stokje, 1 vaste in 1 stokje en nog een keer 1 vaste in 1 stokje. Dit herhalen 2 v in 1 stk, 1v in 1 stk, 1v in 1 stk. En zo te zien op de foto zijn de vasten alleen in de achterste lussen van de stokjes gehaakt en zo krijg je dat leuke randje. Succes!
   Groeten Anneke

   Verwijderen
 3. Volgens mij, als ik de foto's bekijk, moet je 2 vaste in 1 stokje maken. Daarna 1 vaste in 1 stokje. Weer 1 vaste in 1 stokje. Dus in totaal 4 vaste in 3 stokjes. Dat steeds herhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. FF een vraagje.
  Ik mag de onderzettertjes 1 of 2 rondes meer haken maar als ik dan de gewensye groote heb hoe zit het dan met het meerderen van de vasten?
  Je hebt dan nl meer gewone stokjes ertussen zitten.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik lees jullie reacties graag! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...